Home / 2021 / Danas je Vidovdan

Danas je Vidovdan

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan. Narod Vidovdan dovodi u vezu, s jedne strane sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svetim Vidom.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Običaji za Vidovdan Ima sredina, u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi sve tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.

Cvijanović čestitala Vidovdan – Krsnu slavu Vojske RS

“Obaveza svih nas je da baštinimo sećanje na vojsku koja je nastala iz naroda, podsetimo se na njen časni vojni put u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i borce koji su junački branili i odbranili svoja vekovna ognjišta i Republiku Srpsku, pravo da živimo u slobodi i miru”

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas čestitku komandantu Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH brigadiru Miloradu Krajšumoviću, pripadnicima Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnjim pripadnicima VRS povodom Vidovdana – Krsne slave Vojske Republike Srpske.

“Na veliki praznik Vidovdan, koji je sinonim za velika stradanja, ali i pobede i nacionalna nadahnuća, sa neizmernom zahvalnošću i posebnim pijetetom sećamo se pripadnika Vojske Republike Srpske, heroja koji su utrli put slobode i ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske”, navela je Cvijanović.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je u nedelju uveče u manastir Gračanica uoči Vidovdana, gde su ga sačekali brojni vernici.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, takođe je dočekao Patrijarha, piše portal KoSSev.

Patrijarh Porfirije služiće na Vidovdan liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i opelo na Gazimestanu.

Vidovdan će zatim obeležiti i u Eparhiji kruševačkoj posle 16 časova u Crkvi Lazarici, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

LPA Knjaževac : Rok za plaćanje poreza na imovinu do 16. maja

Opštinska uprava podseća poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da ...