Home / 2021 / Danas je slava Sveta tri jerarha: Kakav vetar duva, takva nas godina čeka.

Danas je slava Sveta tri jerarha: Kakav vetar duva, takva nas godina čeka.

Danas je slava Sveta tri jerarha, praznik hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka.

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, tri vaseljenska učitelja, koje je Crkva svrstala u red svetih, bili su tema velikih bogoslovskih sporova.

Rasprava i među narodom i među sveštenicima, o tome koji je svetitelj veći, pretila je da rascepi veru. Spor je okončan 1084. godine, u vreme cara Aleksija I Komnena, uvođenjem zajedničkog praznika.

U pravoslavnim hramovima služe se liturgije u slavu svetitelja koji su zauzeli visoko mesto u istoriji hrišćanske crkve – Vasilija Velikog, retoričara, filozofa i pisca svetih liturgija, Grigorija Bogoslova, carigradskog episkopa i Jovana Zlatoustog, velikog besednika i tumača Svetog pisma.

Sveta tri jerarha uživaju veliko poštovanje u našem narodu gde su od davnine esnafska slava metalaca. Slave se kao krsna slava. U Grčkoj su i crkveni, nacionalni i školski praznik.

Po tome kakvi vetrovi danas duvaju, prognozira se kakvo nas vreme čeka tokom godine.

Veruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vetar, a da “severac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mleka.

Ako vetra nema, čeka nas bogata godina.

https://www.telegraf.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...