Home / 2021 / DANAS JE IVANJDAN – Ispletite venčiće od cveća

DANAS JE IVANJDAN – Ispletite venčiće od cveća

Narod veruje da Ivanjdan ima magični karakter, te da vrači, prema ovom verovanju, ne propuštaju priliku da vrše obrede i uroke u čarobnim noćima

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdan.

Narod veruje da Ivanjdan ima magični karakter, te da vrači, prema ovom verovanju, ne propuštaju priliku da vrše obrede i uroke u čarobnim noćima.

Takođe, se veruje da seoske vračeve na ovaj dan beru razno bilje. Ubranih trava mora biti tačno 77 i još jedna, ali samo polovina biljke. Služi čarima za lečenje nepoznate bolesti, one koja nema ime.

Oprez, verovali ili ne u ove stvari, treba da znate da se smatra da noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, posebno lekovitu, koja nestaje prvim zracima izlazećeg sunca. Ali, ne nestaje sva nadarena snaga odmah, ostaje tokom dana, uglavnom do podneva. Kod nas je u ljubavnoj magiji mišljenje da se okršaji najbolje rade uoči Velikog petka. Na Ivanjdan su ljudi u zoru odlazili na livadu i zakopali glave u rosnu travu kako bi osigurali dobro zdravlje tokom cele godine.

Na današnji dan se u vinogradarskim predelima ništa ne radi. Kaže se da do sedam dana posle Ivanjdana vinogradi najbolje uspevaju jer ih čuva sveti Jovan. Veruje se da devojke u noći uoči Ivanjdana treba da odu na livade, pale vatru i beru cveće i travu od koje će isplesti venac.

Dok to čine, trebalo bi da pevaju pesme: Posejao sam lan, baš na Ivandan, ona me je grdila, grdila Ivanovu majku “ili„ Ivanovo cveće, Petrovo, procvetalo zečjim poljem; Ivan je sakupio cveće, bacio ga majci u krilo, a majka s krila na zemlju “.

Na vrata kuća na današnji dan postavljaju se venci od cvetova kantariona i tu bi trebalo da ostanu tokom cele godine. Devojke kroz taj venac treba da gledaju rođenje sunca da bi bile ružičaste poput toga. Ubrano bilje se čuva kao lek protiv raznih bolesti. Pred kraj dana u mnogim selima Srbije još uvek se pale vatre oko kojih se igra i peva. Devojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade malo žita u lonac. Na Petrovdan treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice poput prstenova, sigurno će se venčati ove jeseni.

U prvom i poslednjem zalogaju doručka treba trčati i čuvati ga do večeri, a zatim zajedno sa ogledalom i malo iverice staviti pod jastuk tako da se lik osuđenika pojavljuje u snu – još jedno verovanje u Svetom Jovanu. Međutim, ono što ne smete je da razbijete ogledala koja ste koristili. Naime, u gotovo svim delovima Srbije veruje se da će devojčica koja razbije ogledala ostati doseljenica.

Izvor https://www.alo.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...