Home / Bezbednost / COVID-19: Raste broj obolelih od korona virusa, četvoro zaraženih u Nišu

COVID-19: Raste broj obolelih od korona virusa, četvoro zaraženih u Nišu

Korona virus prema poslednjem izveštaju u Srbiji ima 12 ljudi, što je 7 više nego juče, a nadležni ističu da su skoro svi novooboleli povezani sa onima kod kojih je virus potvrđen juče. Četvoro zaraženih je na lečenju u Nišu, a iz Ministarstva zdravlja apeluju na ljude da kada imaju simptome ne idu u zatvorene prostore u kojima je mnogo ljudi.

Na sajtu covid19 dva puta dnevno se objavljuju informacije o tome kakva je u Srbiji situacija sa korona virusom. Tako je jutrošnji izveštaj pokazao da je kod 12 osoba potvrđeno da imaju virus. Kako RTS piše 4 pacijenta su na Infektivnoj klinici u Nišu, dva u Novom Sadu i 6 u Beogradu. Takođe kažu da jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti, a da su ostali stabilno.


Do 8 časova 11. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 11.03.2020. godine testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus – piše na sajtu.

Nadležni upozoravaju da je od 7 novih slučajeva virusa čak 5 povezano sa dve ženske osobe kod kojih je juče potvrđeno da imaju koronu, jer su bile u direktnom kontaktu sa stranom državljankom koja je bila u Srbiji i kod koje je pri povratku takođe potvrđen virus.

Kod još dvoje pacijenata virus je potvrđen nakon što su boravili sa zaraženim osobama u Italiji i Nemačkoj.

Apelujemo na građane i podsećamo ih, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih – ističu.

Ponavljaju da je važno da se poštuju preporuke struke i da se ne shvataju olako njihova upozorenja, a neke od preporuka su da se redovno peru ruke i ne boravi u prostoru sa mnogo ljudi, kao i da se umesto odlaska kod lekara on prvo pozove.

Zbog širenja virusa predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić će u 11 sati imati sastanak sa institucijama koje se bore protiv korone.

Podsetimo, ulaz u Srbiju privremeno je zabranjen putnicima koji dolaze iz Italije, ali je avion juče ipak sleteo na niški aerodrom i putnici su vraćeni, a zbog virusa je “Teatar na raskršću” odložen za septembar.

 

izvor Juzne vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Subvencijom Države : NIKAD LAKŠE DO TRAKTORA

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede –  raspisalo je ...