Home / Drugi pišu / Borba za natalitet u Knjaževcu, žestoke mere daju rezultate (Video)

Borba za natalitet u Knjaževcu, žestoke mere daju rezultate (Video)

Socijalna i dečija zaštita jedan je od prioriteta za opštinu Knjaževac. Nizom mera ova lokalna zajednica pokušava da popravi demografsku sliku i negativnu stopu nataliteta. Stare mere daju prve rezultate, pa su u tom gradu sve češće porodice sa troje i više dece.

Sanja Milošević, nezaposlena majka troje dece, dobila je jednokratnu pomoć od 100.000 dinara i 480.000, koje prima raspoređeno dok Ema ne napuni dve godine.
“Kako nisam u radnom odnosu, to puno znači, ali to ne traje večno”, kaže Sanja Milošević.

Dvadeset hiljada dinara mesečno za treće dete dobija i Tanja Rizić. Njen suprug je nezaposlen, a žive kao podstanari.

“Koristim i dečiji dodatak i roditeljski, a dobila sam i 100.000 od opštine kao jednokratnu novčanu pomoć”, kaže Sanja Milošević iz Knjaževca.

Svako treće dete, osnovac, ima besplatne udžbenike i besplatan vrtić a za sve osnovce iz Knjaževca i užina je besplatna. Iz opštinske kase finansira se veštačka oplodnja, lečenje steriliteta i druge medicinske intervencije koje bi dovele do željenog potomstva. Od ove godine i novi podsticaji za podizanje nataliteta.

“Nova mera koju uvodimo od ove godine je đačka stipendija, za sve đake knjaževačkih osnovnih i srednjih škola, uz jedan jedini uslov da su redovni đaci. Uveli smo i meru umanjenja računa komunalnih usluga a animiraćemo i privrednike da takvim porodicama izađu u susret i odobre popuste”, ističe Milana Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Dodatnim merama bore se za svakog đaka u gimnaziji ili tehničkoj školi.

U domu učenika ima pedesetak stanara. Za srednjoškolce iz opštine Knjaževac boravak je besplatan, ali to pravilo važi i za one koji dođu sa strane.

U povećanje nataliteta i dečiju zaštitu, strpljivo i dugo mora da se ulaže, kažu u Knjaževcu, da bi se rezultati videli tek u narednim godinama.

Pogledajte video prilog 
Izvor RTS

One comment

  1. A sta je sa trudnickim bolovanjem,radim 15 god ko mazga,a samo sto sam promenila radno mesto zato sto sam se udala u drugi grad ostala sam bez primanja. Znaci bolje prolaze nezaposleni???-


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U KNJAŽEVCU JOŠ 35 OBOLELIH OD KOVIDA -19

U utorak, 23.02.2021. godine u referentnu laboratoriju upućena su 22 PCR testa ...