Home / 2022 / Bibliografija Vlastimira Nikolića – u izdanju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka

Bibliografija Vlastimira Nikolića – u izdanju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka

Zavičajno društvo Timočana-Torlaka iz Minićeva postoji od 1. novembra 1997. godine, tako da će 1. novembra ove godine napuniti četvrt veka svoga postojanja i rada. Sve aktivnosti u toku ove 25. godine njegovog postojanja biće u znaku tog predstojećeg jubileja.

Ciljevi postojanja ovog udruženja su očuvanje, negovanje i afirmisanje kulturno-istorijskih i prirodnih vrednosti Zavičaja, kao i razvijanje ljubavi prema Zavičaju. Jedan od važnih načina ostvarivanja ovih ciljeva, od osnivanja do danas, bila je i izdavačka delatnost. Osim svog lista „Torlak“, Društvo je kontinuirano objavljivalo i knjige. Njegova izdanja, koja su različitog sadržaja (tradiconalno usmeno nasleđe, književnost na dijalektu, monografije sela, bibliografije zavičajnih autora i listova…), nesumnjivo predstavljaju značajan doprinos poznavanju vrednosti timočko-torlačkog kraja.




Ovih dana je u izdanju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka iz štampe izašla nova knjiga. Reč je o knjizi „Zavičaj kroz pero i objektiv : Bibliografija Vlastimira Nikolića“. Autor ove bibliografije je Violeta Stanković Anđelković, bibliotekar savetnik u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, koja je već poznata kao jedan od istaknutih, malobrojnih, bibliografa istočne Srbije. U domaćim časopisima objavila je više bibliografskih radova, a ova bibliografija je šesta po redu koju je objavila u vidu posebne publikacije.

Vlastimir Nikolić iz Vitkovca (1959) od svojih omladinskih dana do danas aktivan je učesnik društvenog života Minićeva i okoline. Od 1989. godine radi kao jedini knjižničar u ogranku u Minićevu Narodne biblioteke „Njegoš“ iz Knjaževca, koji predstavlja centar kulturnih dešavanja u ovom mestu. Član je bio, a i danas je član, različitih društvenih organizacija. U Zavičajnom društvu Timočana-Torlaka dugogodišnji je član Upravnog odbora, a u nekoliko mandata bio je i potpredsednik udruženja. Pored ostalog, već veoma dugo bavi se i novinarstvom. Osim pisanih izveštaja, njegov novinarski rad podrazumeva i foto-reporterstvo. Objavljivao je u nekoliko listova. Uz to, svoje pisane priloge i fotografije ima i u nekim monografskim publikacijama.

S obzirom na to da se novinski i drugi prilozi Vlastimira Nikolića uglavnom odnose na njegov zavičaj, timočko-torlački kraj, i da ih ima u većem broju, može se reći da je on svojom pisanom rečju i fotografijama ostavio značajan trag o društvenom životu ovog kraja. Zbog toga se pristupilo izradi i objavljivanju ove knjige. Ona se sastoji od uvodnog teksta, koji sadrži i biografiju Vlastimira Nikolića, od seta fotografija i drugih vizuelnih priloga, koji ilustruju njegov društveni angažman, i, u najvećem delu, od njegove bibliografije. Bibliografija sadrži 529 stručno obrađenih i klasifikovanih bibliografskih jedinica, i to, s jedne strane, one koje su iz njegovog pera i objektiva, a s druge strane, one koje se odnose na njegov društveni rad. Bibliografija na kraju ima i nekoliko registara, koji omogućavaju pretraživanje bibliografskih jedinica po različitim parametrima.

Može se reći da će ova knjiga predstavljati značajan priručnik svima onima koji će tragati za novinskim i drugim svedočanstva o društvenim dešavanjima u timočko-torlačkom kraju, kako zbog istraživanja ovog kraja, tako i zbog istraživanja pojedinih tema na širem lokalnom, regionalnom, nacionalnom ili balkanskom nivou.




dr Dejan Krstić

izvor https://radiomagnum.rs/

foto Radio magnum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...