Home / Drugi pišu / Bespovratna sredstva za nabavku priključne mehanizacije u 2016. godini –

Bespovratna sredstva za nabavku priključne mehanizacije u 2016. godini –

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne

Pravilnik o podsticajima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju koji je važio do ove godine sada je zamenjen sa dva nova pravilnika kojim se subvencioniše biljna i stočarska proizvodnja.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je pre par dana Pravilnik o podsticajima za podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, u kojem je, između ostalog, definisana i bespovratna pomoć za nabavku nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje. U te svrhe poljoprivrednici koji zadovolje uslove mogu da računaju na podsticaje do tri miliona dinara.

Kako se navodi u pravilniku, bespovratna sredstva, kada je o sistemima za navodnjavanje reč, mogu se dobiti za nabavku opreme u koju spadaju pumpe za navodnjavanje i agregati za pokretanje pumpi (dizel, benzinski i elektro pogon). Takođe, za sisteme za navodnjavanje „kap po kap“, odnosno kapajuće okitene – polidrip cevi, kapajuće trake (samo za jagode, povrće i cveće), cevi, venturi cevi, venturi komplete, dozatore đubriva, filtere, mrežne uloške za filtere, disk uloške za filtere, kapljače, zatvarače za kapljače… Ova pomoć obuhvata i sisteme za navodnjavanje veštačkom kišom (pivot sistemi, vodeni topovi, tifoni i rasprskivači).

Ministarstvo poljoprivrede odvojilo je novac i za poljoprivrednike koji bi da nabave sisteme za navodnjavanje u cilju zaštite od mraza, odnosno razvodne cevi, laterale, mikroraspršivače, raspršivače…

Subvencionisanje nabavne cene opreme za navodnjavanje je 40-55 odsto iznosa bez PDV-a. I na ovim konkursima podsticaji biće veći ukoliko se korisnik nalazi u marginalnom području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Inače, pravilnik koji definiše koja su to otežana područja delovanja i visine podsticaja za poljoprivrednike u tim delovima zemlje takođe je donet pre nekoliko dana. Ukoliko se korisnik podsticaja nalazi u marginalnom području, iznos podsticaja je 55 odsto cene bez poreza.
Pomenimo, pravo na podsticaje za nabavku opreme za navodnjavanje i nabavku mehanizacije imaju poljoprivrednici, to jest fizička lica – nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, te preduzetnici i pravna lica. Pod pravna lica vode se privredna društva, zemljoradničke zadruge, srednje škole i naučno-istraživačke organizacije iz oblasti poljoprivrede.

Uslov je da, kada se prijavljuju na konkurs, imaju najviše 50 hektara prijavljenih pod biljnom kulturom za koju se oprema i mehanizacija koriste. Oprema i mehanizacija mora biti kupljena u periodu od 16. oktobra prethodne kalendarske godine do 15. oktobra tekuće godine. Iznos pojedinačnog računa kao i iznos za svaku pojedinu stavku na računu mora biti veći od 50,000. dinara.
Pored sistema za navodnjavanje u ovom pravilniku koji se odnosi na biljnu proizvodnju subvencioniše se i nabavka novih priključnih mašina i opreme za setvu, sadnju i berbu, plastenika, izgradnju, proširenje i rekonstrukciju ili adaptaciju hladnjača i nabavku nove opreme za hladnjače,izgradnju novih silosa i podnih skladišta, nabavku nove mehanizacije, opreme i materijala za zaštiti od bolesti, štetočina, korova, grada i visokih ili niskih temperatura.

 
Milka Nedeljković – gminfo.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...