Home / Drugi pišu / Besplatan prevoz i novčana pomoć za lakši život Knjaževčana (Video)

Besplatan prevoz i novčana pomoć za lakši život Knjaževčana (Video)

Kako bi zaustavila odlazak mladih i olakšala građanima život i rad, Opština Knjaževac je, jedina u Srbiji, pre dve godine uvela besplatan prevoz. Takođe, nezaposlenim majkama sa troje dece jedina isplaćuje novčanu pomoć. Kakvi su efekti takve socijalne politike?

Između dva popisa, od 2002. do 2011, Knjaževac je izgubio 6.000 stanovnika. Sada ima oko 30.000 žitelja, a sela ostaju pusta.

Meštani kažu da se oni koji odu ne vraćaju.

“Imamo Dom kulture ali je propao. Da nemamo ovu prodavnicu, ne bi imao gde da izađeš, da čuješ neku vest”, kaže jedan meštanin.

U 85 knjaževačkih sela živi oko 12.000 ljudi, a u mnogima je ostalo manje od 100 stanovnika. Mladi odlaze u velike gradske centre ili u inostranstvo.

Oni koji ostaju teško se odlučuju na potomstvo, pa je i statistika upozoravajuća – svake godine umre 700 stanovnika, a rodi se svega 200 beba. Zato je opština Knjaževac odlučila da novčano, dve godine, pomaže nezaposlene majke sa troje dece. Jedna od njih je Aleksandra Gajić.

“Dosta nam znači. Samo je suprug u radnom odnosu, izdržava celu porodicu. Tih 20.000 su nam dobrodošli, imamo za pelene, mleko, decu, potrepštine”, kaže Gajićeva.

Predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić ističe da je to samo predfaza ka instrumentu koji zovu “profesionalna majka trećeg deteta”.
“Taj instrument podrazumeva minimalni lični dohodak uz sve pripadajuće doprinose za onu majku koja rodi treće dete a koja nije zaposlena”, kaže Đokić.

Opština je izračunala i da ne gubi mnogo ako uvede besplatan gradski prevoz. Dobici su višestruki – oni iz grada lakše i češće idu do imanja na selu, a oni sa sela do lekara, po namirnice.

Žitelji su zbog toga zadovoljni i ističu da je jako korisno zato što ljudi mogu da putuju bilo kada u bilo koje vreme.

Autobusi sada i redovnije idu do gotovo svakog sela.

“Mnogo je bolje nego što je bilo ranije, jer ranije i kad se naplaćivao prevoz nije bio nikakav, ni redovan, sada je bolje i za nas i za putnike”, obajšnjava vozač autobusa Dragan Pavlović.

Osim besplatnog prevoza Knjaževac je uveo i besplatnu užinu za sve đake i besplatne udžbenike za treće, četvrto, peto dete.

Video prilogIzvor RTS

 

x

Check Also

U Zaječaru predstavljen javni poziv ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”

Javni poziv ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”, namenjen poslodavcima, a u okviru ...