Home / Doma kulture Knjaževac / Badnje veče u Knjaževcu (Foto & Video)

Badnje veče u Knjaževcu (Foto & Video)

-Sinoćnjom liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa i nalaganjem badnjaka na gradskom trgu obeležen je početak Božićnih praznika u Knjaževcu.

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić  građanima su čestitali ispred lokalne samouprave predsednik opštine Milan Đokić, a ispred knjaževačkog sveštenstva protojerer Siniša Đorđević.

Badnje veče u Knjaževcu počelo je liturgijom u hramu Svetog Đorđa, podelom božićnih paketića najmlađima, a zatim i litijom, koja je od Crkve, Karađorđevom ulicom, vodila do gradskog trga, gde je, po tradiciji, organizovano nalaganje badnjaka. Božićnu čestitku građanima uputio je predsednik opštine Milan Đokić.

”Svojim delima, svojim radom, svojim rođenjem i dolaskom na zemlju, Gospod nam je pokazao put kojim treba da idemo. Nema nama velikog mudrovanja, nego da taj put, koji je on zacrtao, sledimo, pratimo. Svojim životom pokazao nam je kakvi treba da budemo i kako treba da se ponašamo i kako da živimo. Neka naredna godina bude godina sloge, solidarnosti, humanosti. Samo složni, ujedinjeni, možemo da opstanemo i da ostanemo. Neka vam Gospod Bog da svako dobro. Hristos se rodi !

Protojerej Siniša Đorđević okupljene je podsetio je na simboliku paljenja badnjaka.

”Unosimo večeras badnjak u naše domove. On se simbol vatre, svetlosti, vitlejemske pećine…”

Deca su u božićnoj česnici tražila zlatnik i srebrnjake, a na Božić Kolo srpskih sestara prigodnim poklonima obradovalo je majke i bebe u knjaževačkom porodilištu, kao i mališane na dečjem odeljenju Zdravstvenog centra.

Nakon  tradicionalnog nalaganje badnjaka Za najmlađe, je  organizovano i lomljenje česnice, u kojoj su oni
najsrećniji, pronašli  jedan zlatnik i dva srebrnjaka.

U organizovanom  lomljenju česnice u kome je prisustvovao veliki broj najmlađih knjaževčana, Filip Žikić izvukao je zlatnik  , A Veljko Ilić i Stefan Stevković srebrnjake.

Povodom velikog hrišćanskog praznika Božića, tačno u ponoć oglasila su se zvona Hrama svetog Save u Beogradu, čime je počela Božićna liturgija uz prisustvo velikog broja vernika. Božićna liturgija u opštini Knjaževac obavljena je u  Crkvi Presvete Bogorodice u Donjoj Kamenici.Uprkos vema hladnom vremenu i snegu liturgija je protekla  uz prisustvo većeg broja vernika i  sveštenstva.

U nastavku teksta možete videti fotografije i video snimke sa proslave Božićnih praznika u Knjaževcu.













[FAG id=48151]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...