Home / Drugi pišu / Apelujemo : Potrebna još jedna roditeljska kuća

Apelujemo : Potrebna još jedna roditeljska kuća

U Srbiji postoji pet roditeljskih kuća za porodice čija se deca leče od karcinoma. U tri beogradske roditeljske kuće mesta ima za 13 porodica i to nije dovoljno. Zato Udruženje obolelih od karcinoma NURDOR i Master kard, pokreću kampanju za još jednu roditeljsku kuću u kojoj bi se obezbedio smeštaj za još 20 porodica. RTS je medijski pokrovitelj te kampanje.

“Roditelji pored svih muka i problema kako će da prođe taj tok lečenja, da li treba da se nađe neki lek, desi se da nestane, kako ćemo. To je već manji problem, smeštaj”, kaže Nataša Nikolić iz Knjaževca.

Dijagnoza karcinom, menja život cele porodice. Lečenje traje dugo, zbog čega su porodice iz unutrašnjosti, ali i iz zemalja u okruženju, prinuđene da borave u Beogradu nedeljama i mesecima. Roditeljske kuće, u kojima mogu da borave za to vreme, mnogima su olakšale borbu protiv opake bolesti.


“Još uvek ne znamo koliko ćemo ostati tu u Beogradu na lečenju, ali u svakom slučaju, drago nam je što smo ovde i što ne moramo da se maltretiramo ako je neki kraći period između terapija, da imamo neku pauzu. Mnogo, mnogo znači, neprocenjivo”, kaže majka Lidija Potpara iz Pljevalja.

“Roditelji pored svih muka i problema kako će da prođe taj tok lečenja, da li treba da se nađe neki lek, desi se da nestane, kako ćemo. To je već manji problem, smeštaj”, kaže Nataša Nikolić iz Knjaževca.

Roditeljska kuća je više od smeštaja. Obezbeđen je i svakodnevni prevoz na terapije, porodice dobijaju psihosocijalnu pomoć, organizuju se radionice za decu i roditelje.

“Odvojeni su od svojih kuća, odvojeni su od svoje socijalne podrške, prijatelja, rođaka, ostaju sami sa detetom u veoma teškim okolnostima. Tako da negde, podrška je izuzetno važna”. Nemanja Miljević, psiholog u Udruženju “Nurdor”.

Nema mesta za sve kojima su potrebni smeštaj i podrška.

“Nažažost, mi smo svedoci u poslednje vreme da se sve više porodica obraća sa upitom za smeštaj, a da smo mi prinuđeni da ih odbijemo jer nemamo dovoljno kapaciteta. Iz tog razloga se i rodila ideja o ovom novom nacionalnom projektu roditeljske kuće u Beogradu”, kaže Tamara Klarić, predsednica “Nurdora”.

Cilj je nova roditeljska kuća za još 20 porodica. Bolest, kažu, ne bira, i svaka pomoć, kako pojedinaca tako i kompanija, dragocena je da put do izlečenja ovih malih heroja bude lakši.

Pogledajte video prilog .


izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : Rezultati antigen testova

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje “Timok”, u knjaževačkoj opštini korona ...