Home / Istorijski dogadjaji / Ambasada Francuske pozvala građane Srbije da pošalju priče u vezi sa Prvim svetskim ratom

Ambasada Francuske pozvala građane Srbije da pošalju priče u vezi sa Prvim svetskim ratom

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji najavili su da će Putujuća izložba o sećanjima na oslobađanje Srbije 1918. biti predstavljena na jesen i pozvali građane da pošalju priče i svedočanstva u vezi sa Prvim svetskim ratom.Među gradovima u kojima će gostovati izložba nalazi se i Knjaževac.

Francuski institut u Srbiji organizovaće putujuću izložbu na srpskom i francuskom jeziku, jednu od manifestacija kojom se obeležava 100 godina od oslobođenja Srbije i od kraja Prvog svetskog rata, kroz dva aspekta – istoriju srpskih gradova i porodična svedočenja o francusko-srpskoj vojnoj i civilnoj solidarnosti.

Izložba će tokom oktobra biti predstavljena u nekoliko gradova Srbije oslobođenih u oktobru 1918. godine, među kojima su Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin i Kladovo, a od 1. novembra, na dan stogodišnjice oslobođenja Beograda, izložba će biti postavljena u galeriji Francuskog instituta u Beogradu.




Francuski institut uputio je poziv građanima Srbije da do 31. maja pošalju priče i svedočanstva u vezi sa Prvim svetskim ratom, a oni koji žele da se odazovu treba da prilože svedočenje ili priču jednog člana porodice čija je sudbina bila povezana sa vojnim i/ili civilnim francusko-srpskim prijateljstvom u periodu 1914-1918, fotografiju koja svedoči o toj porodičnoj priči i sećanju, fotografiju člana porodice koji prilaže svedočenje.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...