Home / Turizam / Babin zub / Za „Babin zub” izdvojeno 10 miliona evra

Za „Babin zub” izdvojeno 10 miliona evra

Počinje izgradnja hotela na Jabučkom ravništuStara planina sve više privlači ljubitelje zimskih sportova

Knjaževac – Javno preduzeće „Stara planina“ u Knjaževcu dobiće ove godine iz republičkog budžeta 10 miliona evra za nastavak izgradnje Turističkog centra „Babin zub“. Novac će, kažu u Knjaževcu, biti upotrebljen za početak izgradnje prvog od više hotela na Jabučkom ravništu i nastavak izgradnje saobraćajnica, kapaciteta za snabdevanje električnom energijom i vodom kao i za izgradnju kanalizacije i uređivanje skijaških staza.

Za dalji tok izgradnje velikog turističkog centra, u koji u narednoj deceniji treba da bude uloženo oko 500 miliona evra, od posebnog je značaja što će početi izgradnja hotelskog kompleksa na Jabučkom ravništu. Iz budžeta Srbije u izgradnju prvog hotela na ovoj atraktivnoj visoravni ove godine biće uloženo 560 miliona dinara, a hotel bi, kako je predviđeno, trebalo da bude otvoren 2012. godine. To će pomoći da se privuku i strani investitori, za intenzivnija ulaganja, koji se do sada, najviše zbog svetske ekonomske krize, nisu odazivali na raspisane tendere.

Državni sekretar za turizam Goran Petković procenjuje da je ulog vlade u Turistički centar na Staroj planini ove godine izuzetno značajan i podsticajan. Ako se nastavi započetim tempom ulaganja, već 2018. godine hotelski kompleks na Jabučkom ravništu mogao bi da ima 5.000 postelja i već bi tada mogla da počnu da se otplaćuju sva dotadašnja ulaganja. Do sada je, u minule tri godine, u izgradnju turističkog centra „Babin zub“, uz pomoć države, uloženo oko 800 miliona dinara

S. Todorović

Politika


Budžet namenjen turizmu za 2010.godinu iznosi 4.391.000.000 dinara što je skoro duplo više u odnosu na budžet utvrđen rebalansom u 2009. godini. Za subvencije javnim preduzećima i organizacijama planirano je 2.550.000.000 dinara: JP “Skijališta Srbije” – 901.800.000 dinara, Turistička organizacija Srbije – 220.000.000 dinara, JP “Stara planina” – 938.200.000 dinara. Za projekte razvoja turizma namenjeno je 490 miliona dinara. Opštinama i udruženjima planirano je 80 miliona dinara, dok je za kredite za podsticanje kvaliteta ugostiteljske ponude namenjeno 400 miliona dinara. Za izgradnju smeštajnih kapaciteta na lokaciji Jabučko ravnište na Staroj planini planirano je 560 miliona dinara, a za Nacionalnu turističku razvojnu korporaciju i “Park Palić” DOO biće izdvojeno po 10 miliona dinara.

Najvažnije aktivnosti u 2009. godini:

Novi Zakon o turizmu – usvojen 13. maja 2009, propisuje i uređuje uslove i načine planiranja i razvoja turizma, a deo je paketa ekonomskih zakona usmerenih približavanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Jedna od najznačajnih novina jeste da Agencija za privredne registre vodi Registar turizma u koji će se registrovati turističke agencije-oganizatori putovanja i turističke agencije-posrednici. Značajna novina je da je ovaj zakon omogućio da se formira Nacionalna turistička korporacija koja će brinuti o razvoju turizma i za koju je već obezbeđeno milion evra pomoći iz predpristupnih fondova Evropske unije.

26 podzakonskih akata – stupanjem na snagu novog Zakona o turizmu, predviđeno je da podzakonski akti propisani ovim zakonom budu doneti do 1. januara 2010. godine. Pripremljeno je ukupno 26 podzakonskih akata, od koji je do sada usvojeno 5, dok je 21 u postupku usvajanja.

Saradnja između Vlade Republike Srbije i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) – realizovan projekat „Novi sistem klasifikacije ugostiteljskih objekata“, a u cilju izrade novog Pravilnika o minimalnim tehničkim i sanitarno-higijenskim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata kao i Pravilnika o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata. Realizovan i projekat „Postavljanje signalizacije na Dunavskoj biciklističkoj ruti u Republici Srbiji – deonica: Beograd – Stara Palanka”.One comment

  1. Neka gospoda iz odredjenih politickih partija i Skijalista Srbije prvo vrate i plate nacionalizovanu zemlju na Babinom zubu, pa kada budu reseni pravno imovinski odnosi kao svuda u svetu mogu nuditi i raspisivati ,,tendere,, ovako prave racun bez krcmara
    hoce prodati tudje i staviti pare u dzep.
    Onda se cude zasto stranci kada dosju da kupe nesto i uloze prvo pitaju cija je zemlja???
    sto je i normalno – setite se samo preprodaje x hotela i pivara nasih sugradjana koji su imali dvojno drzavljanstvo kada su ambasade intervenisale stavljanjem zabrane na prodaju nacionaliizovane zemlje koja ima svoje prave naslednike.Doduse zar se novim Ustavom ne garantuje potpuna restitucija – povracaj oduzete imovine gradjanima – sto je i glavni preduslov ulaska u Evropsku uniju (Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije primenila restituciju).
    A Hocemo u EVROPU ???

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...