Home / Bezbednost / Ratni veterani bivse 3.Armijske oblasti blokirali prugu

Ratni veterani bivse 3.Armijske oblasti blokirali prugu

(B92)


Leskovac,Beograd — Leskovački ratni veterani nakon sukoba sa pripadnicima Žandarmerije blokirali su međunarodnu prugu Beograd – Solun na ulazu u železničku stanicu Leskovac.

U sukobu su lakše povređena četiri veterana, među kojima i predsednik Štrajkačkog odbora Dušan Nikolić, kao i snimatelj lokalne TV 4S Goran Stojiljković. Prema nezvaničnim podacima najmanje pet veterana je uhapšeno. Dežurni lekar u urgentnom centru Dragan Marinković rekao je da u tom centru nije zatražio lekarsku pomoć nijedan Leskovčanin sa današnjih protesta.


Jos uvek nemamo podataka o ucescu Knjazevackih predstavnika u ovome masovnom i najradikalnijem starjku ratnih veterana.


Do sukoba je došlo nakon protesta koji je održan na gradskom trgu Široka Čaršija, posle čega su veterani krenuli glavnom ulicom u nameri da blokiraju železničku prugu. Više od 300 pripadnika Žandarmerije i policije pokušali su duplim kordonom u punoj opremi za razbijanje demonstarcija da zaustave veterane.

Tom prilikom došlo je do guranja a zatim i do fizičkog obračuna između Žandarmerije i dela veterana koji su uspeli da probiju kordon i zauzmu prugu.

Oko 1000 veterana koji su blokirali železnički saobraćaj tvrde da neće odustati od protesta sve do ispunjenja zahteva.

Oni traže da im država isplati istu jednokratnu novčanu nadoknadu za učešće u ratu na Kosovu i Metohiji kao i rezervistima iz Topličkog okruga koji su proseku dobili po 200.000 dinara.

Protest veterana i u Nišu

Bivši vojni rezervisti iz Niša blokirali su prugu na međunarodnom koridoru Niš- Sofija.

Oni najavljuju da će ostati na pruzi do ispunjenja zahteva, odnosno dok im se ne isplate ratne dnevnice. Odluka o blokadi doneta je posle kraćeg protesta na Trgu kralja Milana u centru Niša.

Veterani najavljuju da će na pruzi ostati dok im Vlada ne isplati četiri prosečne zarade za one koji su bili na Kosovu i dve za one van Kosova, odnosno oko 130.000 I 65.000 dinara.

Tačno u podne protesti su osim u Nišu održani u još dvadesetak gradova Srbije u kojima živi 38.000 veterana bivše treće armijske oblasti.

Veterani kažu da mirnim protestima ne mogu rešiti svoje probleme i da ni ovog puta ne očekuju da će Vlada prihvatiti njihove zahteve.

Odluku o blokadi pruge prihvatili su aplauzom .Građani Niša kažu da je izražavanje nezadovoljstva na ovaj način postalo uobičajeno pa više i ne obraćaju pažnju na one koji protestuju.

Na železničkoj stanici u Nišu kažu da je blokada pruge stvorila vekliki problem u organizaciji saobraćaja. Putnici iz međunarodnog voza koji iz Niša za Sofiju polazi u 13 I 35 preveženi su autobusom do Niške banje pa su drugim vozom nastavili dalje.

Ostali vozovi čekaju u stanici a neizvesno je kako će saobarćati teretni vozovi ukoliko se blokada nastavi i narednih dana.

Saopštenje „Železnica Srbije“

Javno preduzeće Železnice Srbije saopštilo je da su vojni rezervisti blokirali na nešto više od sat vremena pruge Niš-Dimitrovgrad i Niš-Preševo zbog čega je prekinut teretni saobraćaj i putnički na dve relacije.

Pruga na Koridiru 10 Niš-Dimitrovgrad blokirana je u 12.50 na deonici između stanica Niš i Ćele kula, kod Palililske pumpe. Zbog blokade na stanici u Nišu zaustavljen je mađunarodni putnički voz na relaciji Beograd-Sofija.

Na putnom prelazu u :eskovcu u 13.17 blokirana je pruga Niš-Preševo, zbog čega je u toj stanici zaustavljen međunarodni voz koji saobrća iz Beograda za Solun.

Železnice Srbije su navele da čine sve kako bi putnike iz ta dva voza prevezle autobusima.izvor B92

2 comments

  1. U pravu si ovde VODJE Strajkackog odbora pokupiki po 500- 1500 dinara od 3 000 rezervista ,,kao za takse za tuzbu ,, i od tada im se gubi svaki glas.

    Naravno o tolikom parama (500×3000=1.500.000 najmanje)
    niko i ne govori oo tuzbama jos mamnje , a bar da su nam priznanicu dali ????

    LOPOVLUK – ZARADJUJU NA TUDJOJ MUCI !!!

  2. Samo napred veterani i ja sam jedan od veterana ali zivim u knjazevcu i moji suborci ne smeju to da rade. Stidim se.

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...