Home / Knjaževac / Đokić potpisao ugovor sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave

Đokić potpisao ugovor sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave

Milan Djokić

Milan Djokić

Predsednik opštine Knjaževac, Milan Đokić, potpisao je danas u  Beogradu ugovor sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave o realizaciji sredstava, koja su knjaževačkoj opštini dodeljena iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava.

Nakon javnog poziva, na kome je učestvovala i naša lokalna samouprava, opština Knjaževac dobila je 10.000.000 dinara za izgradnju upravne zgrade Javnog komunalnog preduzeća ”Standard”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, novac iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava, namenjen je realizaciji projekata koji su od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, investicije i zapošljavanje u gradovima i opštinama Srbije.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa 63 gradonačelnika i predsednika opština o dodeli ukupno 490 miliona dinara za realizaciju 77 projekata, koji se odnose na izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave ili organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija na lokalu, kao i za prevenciju elementranih nepogoda.

Ružić je istakao da su sredstva u Fondu za lokal ove godine za 50 odsto veća nego u 2018. godini i ocenio da će odobreni projekti doprineti razvoju opština i gradova i dobrobiti građana.




 

Ministar Ružić sa saradnicima na svečanosti potpisivanja ugovora za Fond za lokal 2019

“Za sredstva iz Fonda za lokal ove godine bilo je više od 200 prijavljenih projekta , čija je ukupna vrednost preko dve milijarde dinara, što pokazuje koliki je značaj ovog fonda za lokalne samouprave”, rekao je Ružić i izrazio žaljenje jer nije bilo mogućnosti da svi projekti budu podržani.

Prvi put ove godine, kako je dodao, biće finansirani projekti za smanjenje rizika od klimatskih promena, elementarnih nepogoda, pa će  deo sredstava biti usmeren na preventivno delovanje, kako bi zaštitili imovinu i lokalnih samouprava i građana.

„Broj prijavljenih projekata i njihova raznovrsnost pokazuju da su naše lokalne samouprave sposobne da pripreme projektno-tehničku dokumentaciju i utvrde šta je potrebno za poboljšanje života građana u njihovim sredinama“, istakao je ministar Ružić.

Ružić je izrazio zadovoljstvo što se sredstva u Fondu za lokal iz godine u godinu povećavaju i podsetio je da je prošle godine bilo izdvojeno 320 miliona dinara, odnosno 32 puta više nego 2017. godine.

On je izrazio očekivanje da će se naredne godina sredstva u Fondu za lokal biti još veća.

Čelnici lokalnih samouprava na svečanosti potpisivanja ugovora za Fond za lokal 2019

Iz Fonda za lokal, za infrastrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi, javnim površinama 33 lokalne samouprave dobiće više od 356 miliona dinara.

Više od 48 miliona dinara za nabavku i primenu savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi dobiće 14 opština i gradova.

Sa više od 48 miliona dinara biće podržane 22 lokalne samouprave u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

Osam opština dobiće ukupno više od 34 miliona dinara za projekte koji doprinose preventivnoj zaštiti objekata i imovine lokalnih samuprava i građana od nepogoda.

Predsednici opština na svečanosti potpisivanja ugovora za Fond za lokal 2019

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekao je da je ta lokalna samouprava dobila novac za adaptaciju poslovne zgrade u kojoj će biti smeštene sve službe lokalne samouprave, koje se sada nalaze na više lokacija. To znači, kako je rekao,  da građani više neće morati da šetaju sa jednog mesta na drugo, već će na jednoj lokaciji moći da završe sve što im je potrebno.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilovića rekao je da je Kragujevac dobio  sredstva za rekonstrukciju gradskog mosta preko reke Lepenice, koji je star oko jednog veka i kako je rekao, u lošem je stanju.

Predsednik Opštine Pećinci, Željko Trbović, koja je za projekat uređenja gradskog trga dobila 10 miliona dinara rekao je da će taj novac biti iskorišćen za završetak radova na širem gradskom uređenju.

Predsednik opštine mali Iđoš  Marko Lazić rekao je da je ta opština sredstva dobila za projekat formiranja Centralnog sistema opštine za arhivu i skladištenje podataka i dodao da će građani zahvaljujući tom projektu u elektronskoj formi, u svakom trenutku moći da provere u kojoj se fazi nalazi svaki njihov predmet.

 

Više o projektima koji su podržani u okviru Fonda za lokal u 2019. možete videti OVDE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...