Home / Bezbednost / Bolesna starica smeštena u Gerontološki centar u Knjaževcu

Bolesna starica smeštena u Gerontološki centar u Knjaževcu

Foto: M. Miladinović / RAS Srbija Vatrogasci iznose staricu na nosilima do saniteta

Foto: M. Miladinović / RAS Srbija Vatrogasci iznose staricu na nosilima do saniteta

Svetomirka Stamenković (78), bolesna starica koja je živela sama u svrljiškom selu Grbavče, spašena je u zadnji čas u utorak u zajedničkoj akciji niških vatrogasaca, Centra za socijalni rad, lekara Doma zdravlja i opštine Svrljig.

Žena je preneta nosilima iz zavejanog doma i smeštena u Gerontološki centar u Knjaževcu, gde će imati adekvatnu negu. Sve je počelo pre nekoliko dana kada su komšije primetile da se ne dimi odžak u kući u kojoj je živela Svetomirka. Nakon što su došli do njenog doma, utvrdili su da ne može da ustane iz kreveta jer je bolesna, da bukvalno gladuje, ali i da je previše hladno u njenoj kući jer ne može da ustaje da loži.

Dom zdravlja iz Svrljiga je odmah uputio lekare u četvrtak, ali je starica odbila da napusti kuću.

– Ponovo smo poslali ekipu u nedelju, ali ni tada nije htela da napusti svoju kuću a to je potvrdila i napismeno. Budući da je u ponedeljak došlo do naglog pada temperature i da je pao sneg obavestili smo o situaciji Centar za socijalni rad i vatrogasce i nakon toga krenuli po nju – kaže Ljutomir Davidović, direktor svrljiškog Doma zdravlja.




Budući da je ovo svrljiško selo zavejano, spasioci su jedva uspeli da se probiju do kuće u kojoj živi bolesna starica. Meštani Grbavčeta su traktorom sa improvizovanim raonikom čistili put i tako pomogli vatrogascima i vozilima Zimske službe iz Svrljiga da dođu do njene kuće.

Foto: M. Miladinović / RAS Srbija

Starica je zatečena u polusvesnom stanju u zadimljenoj kući, jer je uspela nekako da naloži šporet na drva, ali je posle toga pala u krevet zbog bolesti. Spašena je u zadnji čas jer da nisu stigli spasioci, ko zna šta je moglo da se na ovom minusu desi.

Vatrogasci su je preneli do saniteta, koji je baku prevezao do Gerontološkog centra u Knjaževcu. Podršku u akciji spasavanja i zbrinjavanja pružili su i predstavnici opštine Svrljig predvođeni pomoćniikom predsendice opštine Miroslavom Markovićem, koji je sa spasiocima i lekarima bio na terenu.

Evakuacija starice iz Gornjana

Foto: PromoEvakuacija starice iz Gornjana

Spašena i baka iz Gornjana

Ranije, tokom dana, desila se slična sizuacija u selu Gornjan, između Bora i Majdanpeka. Nakon što su spasioci primili hitan poziv da je starici potrebna lekarska pomoć, zajedno sa vatrogascima uputili su se na teren i evakuisali ženu.





IZVOR blic.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...