Home / Babin zub / Objavljen konkurs: Izuzetne destinacije Evrope!

Objavljen konkurs: Izuzetne destinacije Evrope!

 

Туристичка организација Србије, као носилац пројекта Европске комисије, под називом ЕДЕН, расписала је јуче четврти конкурс за избор изузетне дестинације Европе у Србији. Овај пројекат спроводи се у 16 европских земаља, а тема овогодишњег конкурса је здравствени туризам. Да погледамо, како су награду искористили претходни добитници: Пирот, Нови Пазар и Књажевац.

Оригинални укуси пиротског краја 2015. године добили су престижну награду ЕДЕН. Од тада Пирот постаје препознатљива гастро-туристичка дестинација. Сајам пеглане кобасице, Фестивал сира и Фестивал стропланинских јела, окупи неколико хиљада туриста из региона.
“Почев од те године, до сада. поред пиротске пеглане кобасице, пиротског качкаваља и старопланинске трпезе, размишља се и о изради елаборате о заштити старопланинског меда заједно са општином Димитровград, као и заштита чувеног пиротског јагњета”, каже Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Богато мултикултурално наслеђе, које се налази на УНЕСК-овој листи, 2017.године, сврстало је Нови Пазар, међу изузетне дестинације Европе.

“Након ЕДЕН-а, посећеност је већа за 10%, била у 2018.години. Очекујемо ове године, још већу посећеност. Имали смо велико интересовање, после ЕДЕН-а, за културне групе, које обилазе културно наслеђе у Србији, посебно на територији града Новог Пазара и очекујемо да се тај тренд настави”, наводи Харис Гекић из ТО Нови Пазар.

Књажевац је на првом конкурсу 2014.године, победио са ђурђевданским oбредом Молитва, који је уписан на листу елемената нематеријалног културног наслеђа Србије.

“Ми смо у 2018.години имали повећање у погледу ноћења и долазака, чак 73 одсто. Тако, да је Књажевац, туристичка дестинација, која је негде на почетку свог развоја. Нама је само учешће у ЕДЕН конкурсу, било један аццелератор у погледу промоције наше дестинације”, објашњава Данијела Арсић из ТО Књажевац.

Награда је само покретач једног озбиљног посла. Сада треба истрајати и заузети што бољу позицију на туристичкој мапи. Посао ни мало лак, али је то шанса да ови крајеви, коначно почну да зарађују од потенцијала које имају.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Novo ruho Stara čaršije u Knjaževcu

Knjaževačka stara čaršija, sa očuvanom arhitekturom, zanatskim i trgovačkim radnjama, ovih dana ...